Kako pristupiti DreamSpark resursima?

DreamSpark je Microsoftov program za studente koji omogućava pristup softveru za potrebe učenja i istraživanja. Kroz ovaj program je moguće preuzeti razvojne alate, operativne sisteme i druge Microsoft proizvode, a bitno je naglasiti i da svi studenti koji imaju verificiran DreamSpark račun, dobivaju mogućnost registracije besplatnog računa za potrebe objave Windows Phone i Windows Store aplikacija.


Da bi kao student pristupili DreamSpark resursima, sve što trebate uraditi jeste da verificirate studentski status na DreamSpark web stranici. Verifikaciju studentskog statusa moguće je uraditi na tri načina:

- prijavom uz e-mail adresu koju vam je dodijelio fakultet (domena mora biti potvrđena)
- sa verifikacijskim kodom dodijeljenim od strane administratora ili Microsoft predstavnika
- korištenjem ISIC kartice


Nakon što unesete tražene podatke te sa liste izaberete svoj fakultet, na adresu koju ste unijeli dobit ćete e-mail koji vas obavještava o potrebi da završite provjeru svog studentskog statusa. Sve što trebate uraditi u tom trenutku je vratiti se na DreamSpark portal, prijaviti se uz e-mail adresu i lozinku koju ste unijeli prilikom registracije, izabrati polje Software Catalog, sa liste izabrati neki od komercijalnih Microsoft proizvoda, kao što je Visual Studio Professional 2012, te izvršiti posljednji korak verifikacije klikom na polje "Get verified". Nakon toga možete preuzimati dostupni softver preko spomenutog kataloga na DreamSpark stranici.


Da bi iskoristili ponudu te aktivirali besplatni Dev Center račun za objavu Windows Phone aplikacija, potrebno je da mapirate svoj DreamSpark račun sa Microsoft Account e-mail adresom (prijašnji Live ID), kako bi se na Dev Center mogli prijaviti bez dodatnih provjera. To možete učiniti tako što ćete posjetiti "App Development" polje te izabrati polje "Map your accounts".

Nakon što mapirate DreamSpark račun sa Microsoft Accountom, bit ćete preusmjereni na stranicu za registraciju Dev Center računa. Ako se to ne dogodi, posjetite ovu stranicu i započnite proces registracije. Nakon upisivanja traženih podataka te izbora polja "Student" (Microsoft Account mora biti mapiran / povezan sa DreamSparkom), dobit ćete pristup Dev Center portalu za objavu Windows Phone aplikacija.

 

Da bi registrirali račun za objavu besplatnih Windows Store (Windows 8) aplikacija, potrebno je da sa App Development stranice izaberete Windows 8 te kliknete na link za generisanje Windows Store promo koda. Nakon što dobijete odgovarajući kod, potrebno je da posjetite ovu stranicu te izvršite registraciju računa za objavu aplikacija. Detaljne upute o registraciji Windows Store računa možete pronaći ovdje, a vrijedi naglasiti da je prije objave aplikacija neophodno izvršiti verifikaciju identiteta putem kredine kartice.

FAQ:

Gdje mogu saznati više informacija o DreamSpark programu i razlici između DreamSpark i DreamSpark Premium pretplate?
Sve informacije su dostupne na zvaničnoj web stranici programa www.dreamspark.com.

Moj fakultet se ne nalazi na listi. Šta da radim?
Razgovarajte sa osobljem na vašem fakultetu te ih upoznajte sa prednostima DreamSpark programa, kako bi predstavnici fakulteta poduzeli neophodne korake za uvođenje DreamSparka.

Želim da instaliram Windows 8, no ovaj operativni sistem se ne nalazi u katalogu. Gdje mogu pronaći Windows 8?
Windows 8 operativni sistem je dostupan za preuzimanje samo studentima fakulteta koji imaju aktivnu DreamSpark Premium pretplatu. Ako vaš fakultet ispunjava taj uvjet, kontaktirajte IT administratora vašeg fakulteta.

Kako akademska institucija možete iskoristiti DreamSpark?
Sve informacije o iskorištenju DreamSpark pretplate za potrebe akademske institucije, odnosno nastavnog osoblja, možete pronaći ovdje.

Imam pitanje za koje odgovor nije naveden na ovoj listi. Gdje mogu pronaći dodatne informacije?
Posjetite sekciju "Često postavljana pitanja" na DreamSpark stranici.